08 September, 2016

No “No Man’s Sky”?

| No comment

No?

Ramai yang cakap…

No Man’s Sky ni,

game yang teruk.

I don’t know.

*angkat bahu*

You think?

 

images

 

Tak lama dulu…

aku ada buat pre-review pasal…

game ni, sebelum dia release pada umum.

I was really wanted to buy this game.

Tapi lepas tengok youtube,

baca review, tengok rant…

aku “macam” tak jadi nak beli.

 

Nape?

Sebab harga dia mahal nak mampos.

RM209…

untuk sebuah game indie yang…

dibackup oleh syarikat publisher besar.

 

Ramai yang cakap…

game ni repetitive.

Tak ada tujuan sebenar,

masa game yang kurang daripada…

yang telah dijanjikan.

Ending yang tahape-hape.

Ada jugak yang kata game ni,

misleading daripada yang diiklankan.

So, ramai yang tak puas hati…

dan mintak refund.

 

Aku tak tahulah.

Sebab aku tak main lagi game ni.

Rata-rata yang aku baca,

dan review (di Youtube)…

semua macam marah dengan game ni.

18 quintillion planet secara…

procedural generated yang dijanjikan tu…

tak ada apa-apa sebenarnya…

melainkan planet yang kosong,

berulang-ulang dan tak menarik.

 

Okay… okay…

I get it.

Tapi bagi aku la…

macam tak adil buat tuduhan macam tu.

Maksud aku, ini game adventure yang…

lain daripada yang lain.

Untuk sebuah syarikat game yang kecik,

Hello Games cuba buat game berkualiti.

Dengan staff yang boleh dikira dengan jari,

rasanya pressure yang derang hadapi…

untuk sebuah game indy,

yang kemudian ditreat sebagai AAA game,

dah tentulah besar nak mampos.

Dengan dispute pasal nama Sky lagi bagai.

So aku rasa, dengan produksi…

sebegitu, aku rasa macam tak adil la kan?

 

_id1467966576_343178_1

 

Apa pun…

aku masih lagi berminat nak beli game ni.

Dispite of all the negativities…

it still has charm.

18 quintillion of planets is still…

a big place…

walaupun digenerate  secara prosidural.

Who knows what you may find.

Kan?

 

p/s: Tunggu harga turun perhaps? LOL.

Tags : , , , , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog