30 September, 2015

Awak pun saya tak nampak!

| 2 Comments

Salam…

 

Semenjak dua menjak ni,

hari kelam je disebabkan jerebu.

Masalah kesihatan jangan cakap la.

Batuk-batuk tu dah macam biasa.

Bau asap kat mana-mana.

Kepala pun berdenyut-denyut.

Semua penangan jerebu.

 

Ntah la.

Nak salahkan negara jiran…

orang cakap syarikat yang bakar hutan,

dari sini dan negara kecik kat bawah tu.

Tak boleh nak salahkan derang…

seratus peratus.

Tapi kalau dah tiap tahun gini…

sapa je yang boleh sabar?

 

Tak nampak apa punnn... 

Jangan sampai lubang hidung pun…

tak nampak udah.

Hahahaha…

 

Anyway… dalam masa jerebu ni,

harapnya korang dapat la buat something,

yang tak memudaratkan diri.

Kualiti udara tak berapa baik.

Rata-rata IPU sekarang lebih kurang…

180 ke 210.

Memang tak menyihatkan.

So… dalam waktu tu,

meh sini aku bagi tips nak jaga diri,

waktu musim jerebu macam sekarang ni.

 

  1. 1. Kurangkan aktiviti luar rumah.
  2. 2. Minum banyak air.
  3. 3. Sentiasa basuh muka dan badan.
  4. 4. Beli dan amalkan pakai topeng pelindung.
  5. 5. Kurangkan merokok (lol).

6. Kalo ada masalah kesihatan terus jumpa

    doktor.

 

Taip pendek je.

Malas nak elaborate…

Korang bukan nak baca pun.

Betul tak?

Hahahahaha…

 

Oklah.

Aku pun nak gi jumpa doktor ni.

Tekak dah perit-perit ni.

Batuk-batuk pun dah nak setat.

Huhuhuhu…

 

Semoga jerebu kali ni cepat berlalu.

Dan rindu nak tengok matahari.

 

-_____-

 

p/s:  Taik idung makin banyak.

Tags : , , , , , ,

2 ulasan:

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog