17 September, 2014

Susah sangat ke nak bangun?

| No comment

Salam,

 

Semalam Hari Malaysia.
Hari di mana Malaysia ditubuhkan.
Jadi sebagai anak Malaysia,
aku memang bangga…
bukan sebab apa yang kita ada,
tapi sebab ini adalah tanah air,
tempat aku dilahirkan.
Dan alhamdulillah, dengan adanya…
pemimpin yang berwibawa,
negara sedikit sebanyak dapat kecapi,
kemodenan.

 

Selamat Hari Malaysia!

 

Maaflah.
Ini bukan posting politik.
Terus terang aku memang tak minat,
dengan politik negara.
Semuanya berpura-pura.

Tapi apa yang berlaku baru-baru ni,
agak bengang gak la…
dengan segelintir rakyat,
yang memang biadap.

 
Kita pon tau sapa.
Kita pon memang tak suka yang mana.
Aku bukan jenis yang rasis.
Aku bukan jenis yang suka nak membezakan.
Tapi aku tak suka la jugak.

 

Ko kata ko lahir sini.
Ko kata ko pon bayar cukai.
Ko kata ko pun ada bahagian kat sini.
Jadi bila lagu negaraku berkumandang,
kenapa ko keji ko hina?
Kenapa tak mo bangun macam yang lain?
Tak ke biadap?

 
Kalo cenggitu kembalilah ke asal ko.
Tak pon pergi je ke negara sebelah.

Apa susah sangat ke nak bangun?
Yang hitam yang coklat yang kuning,
yang putih pun ada yang bangun.
Semuanya hormat.
Nape ada yang tak mo bangun?
Dah hebat nau?

 

Tapi aku tau tak semua.
Ada juga yang bangun.
Ada juga yang cintakan negara.
Tapi yang sesetengah ni pon ni la…
yang mencemarkan.
Buat rata-rata iadi benci.

 
Tapi apalah salahnya bangun sekejap.
Tak rugi pun.
Orang yang putih-putih tu dok tengok je.
Derang pon geleng kepala tengok kita.
Negara sendiri pon tak hormat,

cemana ntah kat negara orang.
Sedihnya.

 

Sedarlah…
Kita dok sesama.
dok sebelah-sebelah.
Aku kentut ko bau.
Ko bogel aku nampak.
Jadi tak boleh ke sama-sama,
hormat sesama.
Tunjuk sesama yang sayang tanah,
yang kita pijak ni.
Jangan sampai aku yang pijak kepala ko.
Dan ko pun jangan nak pijak kepala aku sangatlah!

 

Apa ntah yang susahnya nak bangun?
Aku pon tak tau.

 

p/s : Tak payah lah nak hentam sapa baik, sapa tak. Sama je. Asalkan tau sendiri dah!

Tags : , , , , , , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog