21 Disember, 2013

Playstation 4 is in da house!

| 4 Comments

Salam…

 

So, 20.12.2013 pun sampai.

Sebab ramai yang tunggu,

tarikh ni.

Sebab apa?

Sebab tarikh tu adalah tarikh,

pelancaran PS4 kat Malaysia.

 

So, berbondong-bondonglah,

mereka mereka itu…

ke Sony Center dan kedai-kedai game.

Sebab nak dapatkan latest konsol,

pada masa ini.

 

Aku pon sama.

Hahaha…

Selalunya…

Kalo Sony release next gen console,

sure aku akan gi beli.

Dan alhamdulillah…

dapat gak semalam,

on the first day it was launch here.

 

Sebenarnya,

orang yang nak beli PS4 ni,

kena preorder dulu.

Selalunya 2-3 bulan sebelum launch.

Ye la, bekalan pada hari perlancaran,

selalunya limited.

Entah cemana,

aku agak lucky la…

dapat beli PS4 tanpa perlu nak preorder dulu.

Muehehehe…

 

Gini ceritanya.

Smalam gi la terjah ke Sony Center…

kat KLCC.

Sampai je sana…

terus tanya kat pekerja kat situ,

boleh tak nak beli kalo tak der preorder.

Dia cakap, semua PS4 yang ada kat situ,

semuanya yang dah dipreorder.

So memang tak dapek la.

So balik la dengan hati yang kecewa.

But hati aku terdetik…

nak gi GamerSolution,

kat Pertama Complex tu.

 

Terus terjah dan jumpa dengan Kristal.

tanya dia itu ini.

Dia kira punya kira stok dia yang akan sampai,

dia cakap ada lebih satu.

ADA LEBIH SATU!

Hahaha…

Terus aku cakap aku nak!

Kah kah kah…

Memang langkah kanan la.

Terus aku bayar,

and balik…

Ngan hati berbunga-bunga.

 

So, hari ni…

Aku nak buat entry,

pasal unboxing my PS4.

Dah macam tradisi la pulak kan?

Beli barang je,

terus get ready ngan kamera,

dan snap, snap, snap…

satu persatu.

 

Okay, tanpa melengahkan masa…

jom tengok aku unboxing,

my new baby… PS4.

 

IMG_1685

 

GamerSolution bagik beg Ikea,

sebab tak ada beg yang muat,

nak masukkan kotak PS4 tu.

Hahahaha… Agak kelakar gak.

Macam baru lepas nyoping perabut baru lak.

Muehehehe…

 IMG_1687

 

Inilah kotak luaran PS4,

yang aku bertuah dapat tu.

This is a Singapore Bundle set.

Ngan game Kill Zone.

Tak der PS Eye seperti yang aku nak.

But, that’s okay kot,

sebab menda tu leh beli kemudian.

 

IMG_1689

IMG_1691

 

Lepas bukak sarung Kill Zone tu,

Gini la kotak standard,

memana PS4 yang korang beli.

Kotak je pon dah yummeh.

Belum lagi isi dalam dia.

Hahaha…

 

IMG_1692

IMG_1693

 

Okay, bila dah bukak kotak,

gini la isi rupa content dia.

Tak der lagi kotak telur,

macam PS3 dedulu.

Semuanya dalam plastik wrapping.

Teruja gila bila tengok PS4 dalam tu.

 

IMG_1694

IMG_1697

 

Gambo kat atas nun,

gambar contents yang masih ngan plastik,

ngan yang aku dah bukak plastiknya.

Apa yang ada dalam kotak tu,

ialah.

 

1x PS4 console

1x DualShock 4

1x Power cord

1x Mono Earphone + mic

1x Micro USB cable

1x HDMI cable

1x Kill Zone game

1x Playstation Plus trial code

Manuals

 

Okay, jom kita tengok konsol dia lak.

Shiny…

Separuh matte finish,

separuh lagi shiny…

Finger print magnet gituh.

 

IMG_1699

IMG_1700

IMG_1701

IMG_1702

IMG_1703

IMG_1704

 

Bagi aku la,

design PS4 ni macam pelik sikit.

Kalau dibaringkan,

dia menyenget bahagian depan…

ngan belakang dia.

But it’s a cool design walaupun pelik.

 

Sebab bagi aku…

kalau didirikan, I can’t get…

the best look of it.

Since aku nyer tv setting blah kanan.

PS4 lak menyerong kanan ke kiri.

Dan aku tak nampak  button on/eject dia,

since… urghhh…

You know what I meant with that.

So, option yang aku ada,

hanyalah baringkan dia jelah.

But that works for me.

Hahaha…

 

IMG_1705

 

Okay, jom tengok blah belakang dia lak.

The most important part for connection.

 

1x Power input

1x Optical input

1x HDMI input

1x LAN input

1x Auxiliary input

 

IMG_1706

IMG_1707

IMG_1708

 

Controller pulak…

DualShock 4 kali ni,

memang sedap bila dipegang.

Seriously.

Yang lain masih sama…

macam controller yang lama,

cume sekarang ni ada beberapa tambahan,

macam trackpad, speaker, jack…

lampu kat depan contoller dan jugak button share.

 

Agak cool gak la features dia.

Tapi sayang sekali sebab,

PS4 ni tak leh nak pakai DS3 lama.

Sebab bagi aku, DS3 pun best gak pakai.

 

IMG_1710

 

PS4 Bundle set ni,

didatangkan dengan…

game Kill ZOne : Shadow Fall.

Aku dah test main jap malam tadi,

gambar dia memang wallaweh.

Nanti aku review game dia,

kat entry yang seterusnya.

 

Selain dari tu…

ada 1 set manual pemasangan,

dan keselamatan.

Dan satu kod untuk percubaan…

1 bulan PlayStation Plus.

Okay lettew…

Sapa nak bagi test sebulan kan?

 IMG_1712

 

Gambar kat atas ni,

aku line-upkan,

sebab nak bandingkan saiz PS4 tu,

dengan sibling dia yang dedulu.

 

Malang sekali,

2 Playstation aku yang dulu,

PS3 ngan PS4 tu,

dah rosak and can’t be repaired.

*sad*

 

Tak per la, aku simpan gak,

buat kenangan.

Muehehehe…

 

Okay. cukup pasal unboxing.

Kita teruskan by firing up the PS4,

and what it looks like on my telly.

Hiks…

 

IMG_1714

IMG_1717

IMG_1718

IMG_1721

IMG_1716

 

Okay…

Gegambar kat atas tu,

adalah gambar-gambar…

lepas aku onkan PS4 buat kali pertamanya.

 

First, dia soh aku connectkan…

DS4 ke PS4.

This is to register the DS4…

to the PS4 kot.

Then baru boleh guna DS4 tu,

untuk control PS4.

 

Then, aku kena download frmware terbaru,

dari internet.

Lebih kuran 300++ MB.

Untuk connection aku yang hampeh,

dia amek masa lebih kurang 30 minit…

nak selesai.

So… bila dah selesai…

gambar yang paling bawah kat atas tu,

adalah interface agi PS4 ni.

 

Aku amek masa gak la,

nak setting up memenda yang lain.

Sebab aku dah tak ingat password..

untuk PSN.

Muehehehe…

Then, nak connect PS4 ke Bravia,

ngan BD player tu.

So, sebab tu makan masa sket.

 

So…

Gitulah kisah unboxing PS4 aku.

Lambat gak aku tido malam tadik.

Donlot itu ini,

test men game bagai.

Pukul 5 baru leh lelap.

Hahaha… Jakun la katakan.

 

Ekekekeke…

 

Korang? Bila lagi nak rembat 1 PS4?

 

p/s : Jom la add PSN ID aku : speedomunchy

Tags : , , , , , , , , , , , , ,

4 ulasan:

  1. seronok gila ada PS4, drooling...haha

    tapi tapi games versi PS4 tak banyak lagi kan?

    BalasPadam
  2. Untuk game masa launch banyak gak la untuk dipilih. Digital download pon banyak. Ada sesetengah game game kat PSN boleh cross platform ke PS4. So, boleh tahan la. Mungkin masih belum banyak, but soon. Life cycle dia baru start. Hehe...

    BalasPadam
  3. Jenis tv mcmana ye yg boelh main ps4 ni? Saya punya tv flat screen tu tp bukan android la just tv yg ad usb je. Boleh guna ke? Pastu mcmana nak connect internet dia? Kne guna internet jugak ke bila nak main game ni..saya bru nak beli tp kurang la bab2 electronic ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Kalau diikutkan, apa saja jenis tv boleh guna. Even old fashioned crt pun boleh. Tapi sebab PS4 ni konsol yang terbaru, so guna tv flat screen berdefinisi tinggi lebih baik. Lebih baik kalau yang boleh terima signal 1080p, gambar lagi cantik dan sharp. Tak apa kalau tak ada usb kat tv sebab memang tak guna pun untuk connection PS4. PS4 guna HDMI/komponen/analog untuk sambungan ke tv.

      Kalau nak connect PS4 ke internet, boleh guna cable network atau wifi. Jadi tak ada masalah untuk connect ni. USB tak banyak kegunaan untuk PS4 ni selain dari nak charge controller atau nak transfer data.

      Connection ke internet sekarang ni penting untuk PS4 (walaupun ada sesetengah game yang tak perlukan connection internet). Ini guna untuk update firmware terbaru, dan kadang-kadang game perlukan patch untuk dimainkan dengan baik.

      Ok. Kalau ada apa-apa masalah, boleh la tanya ya. ^^

      Padam

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog