08 November, 2012

Windows 8

| No comment
Windows 8,
Memula dia launch ari tu,
Memang excited nak pakai,
Sebab nampak cool,
So, setiap hari,
Dok menunggu kat piratebay.org,
Tengok kekalo ada ISO,
Yang dah terlepas,
Hahaha…

2 hari pas launch,
Ada…
So, apa lagi? Download la.
Ahaks…
Tapi, haremmm…
Sumernya preview version.
So, terpaksa lak pakai preview version nyer dulu,
Sebelum nak beli yang ori,
Kot. (???)

Bahaha…

Ni live tiles aku kat pc... 
*Live Tiles yang ada kat PC aku sekarang*

Well,
Lepas pakai,
Memang agak best gak la.
Memula pakai tu,
Memang la kekok sikit,
Sebab button Start dah tak der,
Digantikan dengan Live Tiles,
Yang macam aku letak kat atas tu,

Well, sebenarnya,
Live Tiles ni,
Lebih kurang sama gak ngan button Start tu.
Apa yang ada dalam button Start,
Sebelum ni,
Semuanya ada kat Live Tiles,
Kalau korang install memenda,
Sure akan ada tiles baru kat situ.
Cuma korang boleh customize la.
Takkan semua menda nak ditunjuk kat situ kan?

So, what happened to the desktop?
Masih ada…
Kalau korang pakai Windows 8 Pro la.
Kalau korang pakai Windows RT,
Aku tak sure lak ada desktop ke idak.
Sebab RT untuk tablet je,
Agak susah kalau nak berdesktop,
Kat tablet.
Since dia pakai touch input kan?…

Desktop kat Windows 8. 
So, desktop kat Windows 8 ni,
Masih maintain macam dulu,
Masih ada icon, wallpaper korang sendiri,
Masih ada task bar,
Jam dan sebagainya…
Cuma kat Windows 8 ni,
Task bar dia tak der button Start dah…
Widget pon dah tak der…
(Sebenarnya, bagus pon tak der widget,
Aku pon bukan pakai sangat,
Annoying adalah!)

So, kalo korang masih lagi guna,
Aplikasi besar macam…
Office, Adobe, dan memenda lain,
Tak der masalah.
Derang support semua tu.

So…
Let say korang nak browse,
Memenda yang korang dah install,
Kat dalam PC korang,
Lepas install Windows 8 ni,
Senang je…
Korang boleh access semua tu,
Dengan klik kanan kat Live Tiles,
Then nanti akan keluar satu bar kat bawah,
Korang klik je “All Apps”,
Nanti dia akan tunjuk semua apps,
Yang korang ada dan yang dah korang install.

Screen All Apps. 
Kang tercari-cari pulak,
Bila dah unpin apps tu,
Dari Live Tiles.
Semuanya derang letak kat sini,
Korang boleh pin/unpin apps,
At will…
Kat Live Tiles tu nanti.
Apps macam control panel,
Administrator tools,
Semuanya lah…
Ada kat sini…
Bebila masa boleh access.
Tade hal…

Sebenarnya la kan,
Button Start tu, ada je,
Cuma lagi, peranan dia tak macam dulu,
Button start tu just nak point balik,
Ke Live Tiles sebenarnya…
Dan vice versa ke desktop.
Cuma bezanya button Start tu,
Dah dicombinekan dengan 4 button lain…

StartButton 
Button tu ialah,
Search, Share, Device ngan Setting.
Semua button tu ekceli,
Hanya berfungsi kalau korang bukak apps,
Dari Live Tiles…

Bila korang bukak apps,
So, button-button tu la yang amik peranan,
Samada korang nak setting apps,
Nak share apa yang ada kat apps tu,
Nak search memenda dalam apps,
Or korang nak sedut something…
Misalnya dari hanphone guna button device.
If let say, korang klik 4 button tu,
Kat desktop, tak jadi apa pon…
Tak ketara sangat function dia.

So, pekebendanya apps kat Windows ni?
Ala, mendanya sama je,
Macam dalam memenda dalam phone korang,
Macam apps yang korang beli dari Apps Store kat iOS,
Macam apps yang borang pakai dari Google Play kat Android,
So, kat Windows ni,
Derang panggil Windows Store.
Function sama…
Run apps kekecik yang leh run kat device korang.

Windows StoreMemenda yang ada dalam Windows Store.  
Lebih kurang sama je,
Macam Google Play atau Apps Store.
Tapi buat masa sekarang,
Apps derang tak berapa banyak.
Sebab baru launch kan?
Tapi aku rasa,
In time,
Windows Store ni akan jadi banyak,
Sebab ramai yang pakai Windows kan?
So, tunggu masa je la…

All and all,
Aku rasa la,
Versi Windows kali ni la yang paling cantik.
Walaupun hanya kosmetik je,
In fact, Windows 8 ni pon,
Built on Windows 7 nyer base kan?
So, sebenarnya, bila pakai Windows 8 ni,
Sama je macam korang pakai Windows 7 in disguise.
Only better…

Nak cakap aku puas hati pakai,
Windows 8 ni,
Boleh kata la,
Aku suka la dia punya Live Tiles tu.
Innovative.
Tapi dalam innovative nya pon,
Kalau tak der internet,
Tak berfungsi jugak Live Tiles tu.
Information tak updated!
Hahahaha…

Aku suka dia nyer iklan.
Lagu dia best.
Memang jadik instant hit,
Bagik aku la.
Microsoft dah pilih lagu dari,
Daphne Willis – Do What You Want,
Untuk kempen iklan antarabangsa derang,
Cool gak la lagu tu.
Kat bawah ni aku boh iklan tu,
Dengan lagu full iklan tu.
Enjoy!


Tapi, ok lah…
They managed to stole my attention.
Dengan Live Times derang,
And also Windows Store tu.
Cuma apps la tak banyak lagik.

Dari 10 bintang,
Aku bagik 8.
Upgrade yang agak baik untuk Windows 7.
*Tepuk-tepuk-tepuk*

Kemahen entry aku kali ni kan?
Promote Windows 8 gituh!
Kah kah kah kah…
Later!

p/s : Nak dapatkan yang ori? Tunggu dia jual RM69.99 rather then USD69.99. Kes kes kes…
Tags : , , , , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog