23 Mac, 2012

Kengkadang

| No comment

budak jahat Kengkadang…

Terpikir jugak dalam kepala,

Dah bosan jadik,

The good…

And the nice guy,

Bila sudah jadi terlalu baik,

Sampai kepala pon,

Nak dipijak.

 

Lebih baik jadi jahat,

Biar tak disenangi…

Tak ada yang nak amek tahu,

Setiap gerak geri,

Ataupun tindakan…

Dan bila bercakap pula,

Tak payah nak fikir tentang hati orang,

Tak perlu nak tapis².

Janji apa yang terlintas,

Diluahkan dengan kehendak hati.

Straight to the point,

Senang!

 

Tapi tak semudah itu,

 

Walau sekuat mana kehendak,

Untuk mengeringkan hati,

Tapi aku terpaksa mengikut,

Kehendak mainstream,

Walau ke pejabat,

Walau di rumah,

Walau pun di luar…

Semua nya perlu dijaga…

Untuk menjaga reputasi,

Kononnya!

 

Terpaksa senyum plastik.

Terpaksa buat² baik,

Terpaksa mengikut perintah…

 

Terpaksa menjaga hati,

Dan perasaan orang…

Terpaksa menurut kehendak…

 

Terpaksa jaga perlakuan,

Terpaksa mengikut peraturan,

Dan terpaksa mengikut norma…

 

Tidakkah itu membosankan?

 

Layankan aje.

Jadi baik salah,

Jadi jahat pun salah…

So…

Nak berpura² ke?

 

p/s : Sentiasa ada yang tak kena!

Tags : , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog