11 Oktober, 2011

5S… MSQH…

| No comment
Sangat bizi lately…
Since beberapa minggu yang lepas,
Terutamanya bila MSQH Accreditation Survey,
Lagi 34 hari lagi.
Banyak menda tak siap…
Nak troubleshoot lagik…
Nak layan user lagik.
No wonder sejak kebelakangan ni,
Aku asik sakit kepala,
Dan selalu naik angin.
Rasa macam tak terhandle,
Nak buat menda…
Nak siapkan 5S lagik…
Huhu…
Tak per, buat selo-selo…
Hew hew hew hew…

Bila buat 5s, abes semak meja aku! 
Nengok aje le meja aku nih,
Penuh dengan kertas carik,
Label bagai…
Belum lagi nak laminate,
Nak tampal,
Nak buat parking…
Arghhh…
Pening! Pening! Pening!

pening 
Nasib baik la bos aku tu,
Tak bising ngan menda yang aku buat,
Memang aku buat sengsorang,
Bab² melabel ni.
Mana tak nyer,
5s belum lagi diimplement kat tempat keje aku,
Baru nak diperkenalkan…
Aku yang dah ada sikit knowledge,
Pasal 5s dari tempat keje lama,
Buat la dulu dari services yang lain,
Senang sikit keje nanti,
Nak pakai barang pun senang,
Tak berebut ngan orang lain…
Tak la jadi macam dulu,
Bila semua terngadah nak buat 5s,
Sampai mesin laminate tu terbakar…
Last² sume tak dapek nak buat keje,
Nganga jer la…
So, sebelum menda yang sama jadik,
Kat tempat keje aku ni,
Baik aku buat dulu…
Yang lain tak masuk campur pun tak per,
Senang sikit keje aku…
Baru la standard semuanya…
Hew hew hew hew…
Bila semua dah taw pasal 5s,
Baru la bahagi²kan tugas.
Time tu dah tak susah,
Sebab base dah ada!
Kekalkan jer…


Pas siap 5s nih,
Nak kena kumpulkan tenaga,
Untuk MSQH lak.
Nasib baik tak banyak sangat keje,
Cuma nak kemas kini dokument jer.
Tapi, rasa²nya,
Macam nak pecah kepala gak la,
Nak mencari data,
Hahaha… Walaupun belum buat,
Aku dah rasa ke”hangatan”nya dah!
Bertambah lagi la sakit paler aku nih…
Tapi nak buat camne?
Nak tak nak,
Kena buat jugak lew…
Sapa lagik nak buat?,
Kalo bukan aku?

Haishhhhh…

p/s : sampai bawak balik keje ke rumah! (v_v!)
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog