04 April, 2011

Projek dah bermula

| No comment
Lepas Pedoman hari tu,
Aku terus sambung dengan,
Kelas After Effects,
Yang aku daftar…
Kat kelas di satu kolej,
Swasta di ibu negara.
Walaupun sekejap…
Tapi modul pembelajaran dia…
Intensif dengan pelbagai…
Teknik dan praktikal.

Memang bersemangat aku,
Untuk mendalami ilmu,
Motion graphic nih.
Sangat menarik bagi aku.
Jadi…
Daripada aku terus,
Mengejar membuat menda,
Yang orang dah selalu buat,
Lebih baik aku teruskan dengan,
Bidang yang agak lain sedikit…
Dari kelaziman,

Aku memang dah lama minat,
Dengan videografi.
Aku memang suka dengan…
Gambar yang bergerak…
Dah bermacam video yang aku buat,
Tetapi semuanya macam biasa je.
So, aku pun nekad…
Belajar After Effects.
Biarlah bermula dari bawah.
Tapi aku faham penggunaan…
Software yang maha-rumit nih…

Sebenarnya…
Bila dah faham tentang asasnya,
Tak susah pun nak buat.
Pasal interface yang maha-rumit tu pun,
Dah jadik macam biasa je.
Think it like this…
If Photoshop is a tool for you…
To manipulate a still image,
Then After Effects is a tool,
For moving images.
After Effects is Photoshop for video.
Secara ringkasnya.

So, kalo korang dah faham dengan Photoshop,
Faham dengan konsepnya…
Maka korang pun boleh faham macammana,
After Effects ni berfungsi…

Pagi tadi…
Sebelum aku mulakan kerja (dan masuk kursus),
Aku shoot video 6 saat…
Kat meja aku.
Aku import ke dalam After Effects,
Kenakan beberapa effects,
So, aku dapat hasil macam yang aku,
Tempel kat bawah ni.
Aku buat dalam masa 10 minit je.
Tak lama.
So…
Nilah hasilnya…
Walaupun tak seberapa,
Sebab aku buat cincai bocai je…
Sebab nak mengetest!
Tak fine tune pun.
Bila nampak agak menjadik…
Aku terus render…
Dan save…
Hehehe…

So sekarang…
Aku tengah mula dengan
Personal project aku…
Menggunakan After Effects nih…
InsyaAllah…
Kalo dah siap, aku tempel kat sini!

Da!


p/s : Video sebelum ni pun dari koleksi video After Effects yang aku buat. Pun masih belum fine tune! Test jer! :p
Tags : ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog