14 Mac, 2011

Kekurangan elektrik di Jepun. Kesannya?

| No comment

Logi nuklear meletop.

Rentetan daripada  gerak gempa bumi,

Dan Tsunami di Jepun tempohari.

Ini disebabkan oleh…

Sistem penyejukan reaktor

Yang tidak berfungsi.

 

Disebabkan itu,

Jepun kini menghadapi krisis,

Kekurangan bekalan elektrik,

Yang agak serius.

Mereka terpaksa membuat,

Rotation penggunaan elektrik,

Bagi membolehkan semua…

Rakyat Jepun menggunakan elektrik,

Secara Adil.

 

Bangunan-bangunan yang menggunakan,

Banyak elektrik juga,

Mula mengikuti rotation penggunaan,

Dengan membuka menutup mematikan elektrik…

Pada waktu tertentu.

Dan menggunakannya semua…

Pada waktu yang ditetapkan.

 

Semua perkara yang berkaitan,

Dengan penggunaan elektrik,

Perlu dijimatkan…

Agar ianya digunakan,

Hanya untuk perkara yang penting sahaja.

 

Apa signifikan kejadian ini,

Dengan rakyat Malaysia dan dunia?

Hahahaha…

Banyak!

Antaranya adalah seperti,

Yang aku quote kat bawah ni:

Given the enormity of the events in Japan right now, it feels kind of ridiculous to be writing about the massive earthquake's effect on video game servers, but here we are. Both Final Fantasy XI and XIV have had their servers temporarily closed in an effort by Square Enix to help conserve energy in the ailing country. The publisher's web portal services will also be temporarily closed.

Square directly attributes the temporary closures to "continuous earthquakes occurring in the eastern regions of Japan," and says that servers will be down for "at least a week starting on Mar. 13, 2011 3:00 (PDT) [7:00 EST]." It is currently unknown when the servers will go back up, but Square promises regular updates as they come in. Neither game will charge subscription fees through April as a result

Game Final Fantasy XIV Online! 

Kebanyakan game server,

Yang ada di Jepun,

Terpaksa ditutup sementara waktu.

Jadi, bagi gamers di luar sana,

Terpaksalah berhenti dahulu,

Bermain game online.

Dan ambil tahu…

Perkara yang sedang berlaku,

Di sekitar korang!

 

Jangan pulak maki-hamun,

Bila tak bley masuk,

Game tu pulak nanti…

Tak ke haru?

Derang tengah bersusah payah…

Nak teruskan hidup…

Korang lak maki hamun derang.

Tak baik… Tak baik!

Berehat sekejap dari main…

Nanti derang dah okay,

Bila server dah up balik…

Korang main la sampai lebam!

 

Orait???

 

p/s : Kan bagus kalo pengkalan server derang boh kat Malaysia nih! Selamat sikit. Ngeee…

Tags : ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog