05 Mac, 2011

Apa yang patut dibuat bila bangun tidur!

| No comment

Mood baik... 

Lama dah tak buat entry.

Dah masuk bulan Mac dah.

Tapi baru hari ni dapat nak luang masa.

Idea kengkadang datang,

Kengkadang hilang.

Bila dah hilang tu yang pening.

 

2-3 hari ni…

Banyak yang berlaku.

Tapi tak boleh nak diluah.

Kalau diluah, ada yang terasa.

Kalau disimpan, terasa hati.

Jadi…

Aku biarkan saja.

Dengan harapan…

Esok lusa… hilanglah!

 

Tapi alhamdulillah…

Nasib baik benda-benda negetif,

Yang aku rasa tu dah hilang.

Sekarang hati sudah tenang.

Dan aku rasa gembira

Hari-hari yang mendatang…

Mungkin lebih baik.

 

Cuma sekarang, kena sentiasa…

Berfikiran positif.

Bak kata GM aku…

Yang dengar radio tiap pagi.

Pasal muhasabah diri.

Tiap pagi, kita ada 80%…

Pemikiran buruk setiap hari.

Hanya 20% sahaja yang baik.

Jadi, kena kembangkan 20%,

Yang tinggal itu…

Dan mengurangkan peratusan,

Pemikiran yang buruk tadi.

 

Bagaimana caranya?

Salah satu adalah dengan…

Mulakan hari dengan senyuman.

Bak kata Gurl kat post dia.

Senyum

 

Ada saintis cakap senyum ni merupakan senaman yang boleh merangsang hormon "baik" dalam badan. Ada orang cakap kalau kita mulakan hari dengan senyuman hari kita akan ceria.

 

So… aku dah mulakan tabiat ni pepagi.

Tengok saja muka dalam cermin…

Sebelum basuh muka.

Sebelum gosok gigi.

Sebelum buang tahi mata…

Aku akan senyum melihat diri sendiri.

Walau buruk macammana pun,

Rupa pada ketika itu.

Dengan senyuman…

Alhamdulillah…

Hari aku sudah mula ceria.

Seterusnya…

Peratusan pemikiran baik.

Pada setiap pagi…

Pada hari yang baru.

Telah meningkat!

Mood pun semakin baik…

Saban hari!

 

Cubalah!

Ianya pasti akan berjaya!

Bayangkan apa yang senyuman,

Boleh buat pada korang…

Untuk the rest of the day!

 

(^_^)

 

p/s : Biarlah senyum, walaupun senyuman itu plastik!

Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog