14 Februari, 2011

Kenapa hari ini bukan esok?

| No comment

question

 

Aku baca tweet dari Carl Samsudin.

Dia tanya kenapa hari ini bukan esok.

Aku pun tertanya jugak pada diri sendiri.

Kenapa ya?

Mungkin Carl malas nak kerja kot hari ni.

Mungkin dia tak cukup tidur.

Mungkin juga dia tak mahu buat kerja sekerat jalan.

Tapi apa yang penting hari ini Isnin.

Semua orang dewasa perlu keluar bekerja.

Aku juga sama.

Cuma hari ini bukan esok.

Hari ni bekerja.

Esok cuti…

 

Sekali lagi “The Big M” bersarang pada semua.

 

Tapi sepanjang ke tempat kerja aku masih mencari jawapan.

Bagi soalan kenapa hari ini bukan esok?

Pada aku, semua hari adalah sama.

Sama dalam erti kata pembahagian masa.

Setiap hari ada 24 jam.

8 jam bekerja.

8 jam berehat.

Dan 8 jam tidur.

Peraturan yang tak perlu nak dijelaskan.

Cuma bagi orang yang bekerja.

24 jam itu, bukan terbahagi seperti yang disebut.

Kadangkala 24 jam tidak pernah cukup.

Waktu bekerja kadangkala lebih dari waktu tidur.

Dan kadangkala waktu tidur itulah waktu berehat.

Dan rutin itu akan berpusing setiap kali hari baru menjelang.

 

Memanglah esok cuti.

Boleh berehat sekali lagi.

Seperti hari Ahad setiap minggu.

Tapi aku tetap tak boleh jawab kenapa hari ni bukan esok.

Apa yang boleh dibuat.

Cuma menunggu.

Dan berharap hari ini akan habis dengan cepat.

Supaya esok boleh bangun lambat.

 

Korang boleh tolong jawabkan?

Aku masih lagi tercari-cari jawapan yang Carl tanya!

Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog