17 Februari, 2011

Happy 10th b’day “All Your Base” video

| No comment
Pernah dengar ayat ni?

All your base are belong to us” ?

Semalam…
Iaitu pada 16hb Februari 2011.
Satu video muzik yang bertajuk yang sama,
Telah menyambut ulangtahunnya…
Yang ke-10.

Video ini telah diupload di Newgrounds.com.
Pada tarikh tersebut
Dan ianya terus menjadi hits internet.
Dan popular di kalangan computer dan internet geeks.

Apa yang istimewa sangat pasal ayat tu?
(Tak der la istimewa sangat pun.)
Cuma ianya menjadi fenomena.
Bagi budaya internet manusia.
Ianya bermula daripada sebuah game Jepun.
Yang telah dialih bahasa.
Dengan English yang broken.
Game yang berjodol “Zero Wing
Yang diterbitkan pada tahun 1989.

Game ini menjadi popular.
Pada tahun 2001.
Selepas video viral tersebar di internet.
Dengan tag, “All your base are belong to us”
Daripada game tersebut.
Sehingga majalah Wired…
Terpanggil untuk menulis artikel.
Tentang ayat tersebut.
Seminggu selepas video tersebut di upload ke internet.


p/s : Semua pengkalan korang dah jadi milik kami (boleh kalau aku translate cenggitu?)
Tags : , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog