16 Februari, 2011

Bila badan tak sihat!

| No comment
Kepala sakit.
Tekak perit.
Badan dedar.
Hidung berair.
Keadaan yang sungguh tidak selesa.
Bila badan mula meragam.
Semua benda jadi tak senang.

Bila jadi macam ni,
Baru lah nak appreciate bila badan sihat.
Bila dah tak boleh nak berlari,
Bila dah tak boleh nak berjalan,
Bila tekak dah tak boleh menelan,
Baru itulah nak menyesal.
Betapa bagusnya hidup sihat.

Bila dah terbaring,
Mata berpinar.
Kepala berdenyut.
Bernafas ikut mulut.
Hidung tersumbat...
Baru itu la terngadah!
Baru padan muka.

Mungkin sesetengah orang take granted.
Sewaktu badan sihat.
Makan ikut suka.
Minum ntah apa-apa menda.
Langsung tak aktif...
Jadi pasif.

Jadi... renung-renungkanlah.
Waktu sihat inilah nak jaga.
Badan tu kita nak guna sampai tua.
Tak pun, sampai sebelum masanya.
Jangan bila dah terlambat,
Baru nak menyesal!

p/s : Jagalah kesihatan sendiri ok!


[via iPhone]
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog