16 Februari, 2011

Bertukar!

| No comment
Ada orang bertanya pada aku.
Kenapa tetiba aku tukar format?
Kenapa tak lagi tulis macam biasa?
Aku terdiam...
Tak tau macam mana nak jelaskan.
Pada aku itu bukan pun perkara besar.
Tulis panjang berjela ke,
Tulis pendek-pendek ke,
Asalkan ada point aku menulis,
Itu sudah cukup.

Tapi apa yang jelas,
Aku sudah malas nak mengarang.
Kepala dah blank.
Dan pertanyaan yang selalu aku tanya...
Pada diri sendiri...
Kalau aku tulis pepanjang pun,
Ada ke yang baca?
Kalau ada pun...
Mungkin sekerat jalan.
Dan kalau ada yang baca sampai habis pun...
Tak tentu dia faham apa yang aku maksudkan.

Jadi biarlah begini.
Tak payah nak susun ayat,
Tak perlu nak menapis tiap kata.
Terus pada point.
Jimat masa...
Jimat tenaga...
Jimat idea...
Senang nak baca.
Dan tak merepek!

:p

Well! Inilah cara aku menulis sekarang.
Pendek, padat dan ringkas.
Itu pun kalau ada orang nak baca.
...
Hmmm...
Chow for now!

p/s : Berapa ramai yang habis baca novel online? I mean baca novel depan screen komputer? Berbanding dengan buku?

[via iPhone]
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog