13 September, 2010

Pagi raya 2010

| No comment

thumbnail Hari Jumaat, 10 September 2010, jatuhlah hari dimana semua umat Islam meraikan Hari Raya Aidilfitri, sebagai tanda kemenangan selepas menjalani ibadat puasa selama sebulan di bulan Ramadhan. Aku pun sama gak, sama menyambut hari kebesaran umat Islam ini… Alhamdulillah, selamat sudah ibadat puasa selama selama sebulan, menahan lapar dahaga…

 

Sama seperti orang lain, aku juga turut pulang ke kampung untuk meraikannya. Sudah menjadi satu tradisi untuk pulang beraya di kampung tiap tahun untuk bersama dengan mak dan ayah serta adik beradik.

 

Seperti biasa, pada hari raya yang pertama, kami akan bangun awal untuk pergi ke masjid untuk sembahyang sunat hari raya. Dan selepas pulang bersembahyang, bermulalah aktiviti meminta maaf kepada setiap ahli keluarga. Maklumlah, setahun telah berlalu dan banyak kesilapan yang telah dibuat sepanjang waktu itu. Inilah masanya untuk kami meminta maaf di atas setiap kesilapan yang telah dibuat. Dan di kala inilah, air mata mak akan bergenang…

 

Bila dah habis bermaaf²an, tiba pulak acara bergambar hari raya. Juga seperti dah menjadi tradisi kepada keluarga kami untuk bergambar disetiap pagi hari raya. Kalau pada hari raya yang lepas, kami dah puas bergambar di dalam rumah. Tapi pada tahun ni pula, kami sekeluarga ingin mencari kelainan dengan bergambar di luar rumah pula. Padang yang berdekatan dengan rumah, menjadi lokasi kami pada tahun ni.

 

Bermacam² pose dibuat, dari yang formal kepada yang santai. Bukan senang kami semua nak bergambar bersama² sebegini. Cuma pada hari raya sahaja kesempatan yang ada untuk kami bergambar bersama. Jadi, kami menggunakan waktu ini dengan sebaik mungkin… Tapi… Huhuhu… Gambar aku tak banyak dalam tu sebab aku jadik cameraman…
 

Pagi² raya dah main kiub rubik...

Mintak mahap ayah...

Pose santai...

Poser formal...

Pose giler²...

Hmmmm...

Pose ntahapehape...

Photo bom oleh adik² aku...

Laik fader laik san, soh raya kat rumah, kat jalan gak dia nak...

Time untuk menjerit...


p/s : Pagi raya korang lak, camne? Ke sama je macam aku dan keluarga?

Tags : , , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog