20 September, 2010

Kisah biskut lutut dan kopi o panas…

| No comment

Kalau diikutkan, biskut kepala lutut ni bukanlah sedap sangat kalau dimakan begitu saja. Dah la keras, rasanya pun tak seberapa. Sebab tulah orang suka makan biskut ni dengan air kopi o panas… atau dengan apa² air panas yang lain… Semata² kerana hendakkan ada rasa di dalam biskut yang tawar tu. Di tambah pulak masa makan pada waktu hujan di waktu petang. Memang mengimbau kenangan waktu kecik²; makan menda yang sama…

 

biskutlutut 

Tapi bagi aku, biskut lutut ni lebih daripada makanan yang pernah dan slalu aku makan sewaktu dulu. Tapi biskut lutut ni adalah sebagai milestone tentang sesuatu yang bakal berlaku. Tentang berapa kuatkah kita berusaha untuk menjayakan apa telah dirancang, dan berapa banyak perkara yang kita korbankan untuk mendapatkan sesuatu.

 

Macam biskut lutut ni jugak, kalau kita makan ia saja, apa yang kita rasa hanyalah sebiji roti yang keras, tawar dan tak sedap. Tapi semua itu akan hilang dan biskut lutut yang keras ini akan terasa kesedapannya bila dicicah dalam air kopi o yang panas, pekat likat, hitam dan manis, untuk dinikmati bersama.

 

Jadi, adakah hidup kita ni umpama biskut lutut? Tanpa usaha dan pengorbanan yang berterusan, semuanya sama sepertinya, Keras, tawar dan tak sedap… Fikirkanlah!

Tags : ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog