03 April, 2010

Hari kejadian semakin hampir...

| 1 Comment
Perghhhh... Penat giler ari nih. Pukul 1.30 pagi baru aku bley nak rehat bagai. Macam-macam preparation yang nak kena siapkan ari nih. Nasib baik separuh dari kerja tu dah disiapkan semalam. Kalau idak... Mampos nak kerjakan semua menda.













Pagi-pagi aku ngan adik beradik aku dah kena tolong melapah daging lembu. Nasib baik tak semua. Mampos kalo semua sekali nak kena lapah. Tak ler kitaorang melapah semua sekali, setakat menceraikan tulang rusuk lembu jer. Yang lain dibuat orang kampung secara gotong royong...

Sambil melapah tu, ada la dua tiga orang pekerja pasang khemah smalam siapkan meja santapan pengantin untuk esok. Kejap jer derang buat. Dah biasa... Hehehe...















Lepas sembahyang Jumaat, berduyun orang kampung datang merewang kat rumah aku. Masing-masing bawak pisau sendiri yang akan digunakan untuk melapah dan memotong daging lembu dan kambing. Ayam pun ada kalo aku tak silap. Yang makcik-makcik pulak kerja derang memotong sayur, bawang dan sebagainya. Meriah jugak ler kerja-kerja gotong-royong petang tadik. Aku pulak, skali ngan adik aku mengerjakan babat untuk dibersihkan. Huhuhu... Susah ler nak mengerjakan menda alah tu.






































Bila semua kerja dah siap, tukang masak pun mula la menjalankan tugas dia. Ada dua orang tukang masak. Cepat sikit siap. Derang masak untuk majlis malam karang. Ada marhaban ngan majlis tahlil.

Sesambil tu, kerja kitaorang masih lagi diteruskan. Kena kemas meja ngan kerusi ler pulak untuk majlis malam ni ngan esok. Bila lagi kalo tak buat sekarang... Huhuhu... Penay dol!














Bila dah siap semua, baru la boley rehat jap. Mandi bagai. Orang kampung pun banyak dah beransur untuk siap-siap untuk malam karang.

Majlis malam tu, bermula dengan marhaban selepas maghrib. Kendian derang sembahyang Isyak lak berjemaah. Kemudian barulah majlis tahlil dimulakan. MasyaAllah... Ramai giler yang datang. Penuh ler 2-2 khemah kat luar tu ngan orang. Keje aku ambik gambo jer. Wahahaha... Sapa lagi yang nak diharapkan kalo bukan aku?














Habis majlis tahlik, mula la jamuan makan. Menu malam ni; nasi
putih, sup tulang, kerabu babat, ikan masin ngan ayam kicap. Wahahaha... Aku makan sup tulang jer. Berselera beb! Huhu...

Esok hari kejadian. Satu lagi hari yang bakal memenatkan. Keje aku ngambik gambo ngan video. Kena pakai baju melayu pulak tu. Kami sekeluargabakan sedondon esok. Wahahaha... Bestnya... Walau apa pun, memang menunggu esok menjelma. Jemput la datang esok ya semua...

Daaaa... Jumpa lagi esok untuk laporan kejadian!

[siaran tertangguh dari Ipoh]
[via iPhone]

Tags :

1 ulasan:

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog