09 Ogos, 2008

Steadicam Merlin!

| No comment
Steadicam? Amenda tu? Sebenarnya stedicam ni adalah salah satu device untuk videographer stablekan shot² yang derang amek. Dengan adanya stedicam ini, shot² video tidak lagi terketar² di mana shot akan menjadi begitu smooth dan cantik seolah² berada di atas sebuah dolly (pelantar bergerak).

Kenapa tak ramai yang menggunakan steadicam untuk video mereka? Ini adalah kerana stedicam terlalu mahal untuk dibeli dan selalunya hanya dapat diakses oleh studio² Hollywood sahaja. Lebih kurang dalam USD60,000. Mahalkan? Iyelah, menda berpaten, tak boleh la senang² diambil orang...

Tapi satu lagi versi stedicam yang boleh digunakan oleh public adalah "Stedicam Merlin". Device yang mempunyai konsep yang sama dengan origal steadicam tetapi lebih kecil dan mudah dibawa. Tak perlukan vest atau arm untuk menggunakannya. Just put in your video cam and go! Tapi harganya, masih lagi mahal! A whooping US800 ataupun lebih kurang RM3600.


Oleh kerana harganya yang mahal, telah banyak orang yang imitate design stedicam ini dengan cara membuatnya sendiri di rumah. Just search di Youtube mengenai Stedicam Merlin dan korang akan dapat melihat berapa ramai orang yang memberikan tutorial bagaimana untuk membina sebuah Steadicam Merlin... homemade!

Cubalah lihat bagaimana kesan selepas menggunakan steadicam ini.


This thing remain in my wishlist.
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog