04 Ogos, 2008

JQZ BBQ!

| No comment
Pada hari Sabtu yang lepas, ahli² Jaquezee telah menghadiri satu majlis barbeque (BBQ) di rumah pasangan Man dan Yan di Cheras in conjunction with birthday Man. Memang satu majlis yang dialu²kan oleh semua ahli² Jaquezee sebab dah lama Jaquezeean sepi tanpa aktiviti selepas ke Zoo tempohari.

So! Seperti biasa, aku dan ahli Jaquezee lain yang telah diwar²ken tentang aktiviti ini mula la bergerak ke rumah Man dan Yan pada jam 5.00 petang. Aku, Ijat dan Sue bergerak sekali. Manakala Lan dan Shahrul pula telah pun berada di sana semenjak pagi lagi. Nak menolong Man dan Yan bersiap untuk majlis malamnya. Manakala yang lain pula datang kemudian. Reza dan Ana pula sampai pada jam 6.30 petang, manakala Mak Ngah, Bard, Adi dan Lia dikatakan akan sampai jam 9.00 malam disebabkan Adi yang belum habis bekerja.

Yan dan Man yang dah sedia untuk menerima tetamu!

Sampai sahaja di rumah Man dan Yan, didapati Shahrul dan Lan telah pun memulakan operasi mereka, menggoreng dan menumbuk. Menggoreng oleh Shahrul manakala menumbuk cili pula dilakukan oleh Lan. Reza, Ijat dan Man pula sibuk diluar rumah mengerjakan dapur untuk BBQ. Aku? Mengambil gambar! Hehehehe... Kira official photographer la nih! Yan ngan Sue plak tengah berbincang cemana nak menyeludup kek masuk ke dapur tanpa pengetahuan Man. Hehehehe...

Lan tengah menumbuk cili!

Shahrul tengah mencari barang untuk menggoreng...

Su tengah membetulkan kedudukan kek.

Tengah berbincang cemana nak sembunyikan kek...

Ijat tengah memecahkan arang...

Aku ngan Sue tengah ber"peace"ing...

Tengah ngidupkan arang...

Man naik moto gi ngambek Reza ngan Ana...

Reza ngan Ana tengah melepak!


Bila semua menda untuk pembakaran ayam dah siap sedia, maka lebih kurang jam 7.00 malam, kami pun mula la aktiviti berBBQ. Masing² tunjuk eksen sapa paling terrer memBBQ. Hehehehe... Sampai terbakar la dapur BBQ tu. Terrer tak terrer nyer derang nih! Rentung habis rak kasut si Yan ngan Man ni. Hehehehe... Dinasihatkan kepada Man dan Yan, cepat² la beli rak kasut baru! Kui kui kui!!!

Posing ler kome depan api tuh!

Ayam yang tengah dibakar...

Aku numpang sekaki kibas ayam. Sebenarnya, tu acting jer!...

HAHAHAHA!!! Sudah terbakar la itu dapur!!! API API API!!!


Bila kebakaran dapur BBQ tu dapat dipadamkan, maka terhasillah dapur baru yang membuatkan buah pinggang si Ijat, Man, Lan dan Reza seakan² nak meletup sebab kena duduk mencangkung untuk mengipas bara tu. Hehehehe... Tempat bakar kini dah menjadi kuntut gara² hanya dialaskan dengan 2 biji batu-bata di kiri dan kanan. Jadik la. Asalkan dapat berBBQ.

Gini ler dapur baru!!! Jadik aaa...

Lebih kurang jam 9.00 malam, acara pembakaran BBQ pun selesai. Memasing masuk ke dalam rumah untuk menunggu ketibaan Mak Ngah, Bard, Lia ngan Adi. Dapat la pulak panggilan daripada derang yang mengatakan derang datang lambat sikit sebab menunggu Adi balik kerja. Oleh kerana perut masing² dah pun berkeroncong, maka terpaksalah acara makan diadakan dahulu. Masing² makan dengan pelahap sebab dah kebuluran. Hehehehe... Sambil makan tuh, kitaorang yang ada kat situ masing² melayan cerita "Happy Feet" yang sesungguhnya mencumul lagi mencumulkan!

Lan Ada mau tercabut ka itu pinggang?

Aktiviti makan bermula!!!

Sambil makan, sempat lagi amek gambo tuh! Eh! Yang blah kiri tu ngambil kesempatan plak ek?!!!

Muka seronok Man dapat makan reramai kat umah dia!

Dah kenyang, layan "Happy Feet"!

Lebih kurang jam 11.00 malam, tibalah rombongan terakhir iaitu Mak Ngah, Bard Adi dan Lia. Maka cukuplah korum untuk mengadakan acara climax iaitu acara meniup lilin atas kek. Tapi sebelum tu, sambil makan memakan juadah yang ada, Yan dan Sue sibuk kat dapur (tanpa pengetahuan Man) untuk menyediakan lilin atas kek.

Ketibaan Mak Ngah, Bard, Adi ngan Lia...

Amboi! Dah dapat makan tak nampak kiri kanan...

Bard posing ala² model supinda gitu!

Hehehehe... Penuh mulut ngan makanan!

Sukanya Lia dapat makan! Senyum lebar!

Bila kek dah siap, Yan bagik isyarat kepada Ana untuk menutup lampu. Bila dah tertutupnya lampu, maka ramai² menyanyikan lagu Happy Birthday yang lari tune. Hehehehe... terkejut beruk Man. Tapi, apa² pun, kek dipotong dengan rasminya menandakan Man dah pun jadik orang yang dah tua (macam Incik Admin!). Amacam Man? Terasa tak proses penuaan di muka tuh? Kui kui kui kui...

Maka, sambil memakan kek dan memakan ayam BBQ, kami menyambung kembali menuntunan tivi dengan rancangan... Mmmm... Aku pun dah lupa tajuk dia. Citer apa tu aaa korang? Bagitau aku. Nanti aku edit balik!!!

Gaya macho Man memotong kek!

Ini la kek yang disuprisekan untuk Man...

Dapat adiah lagik!

Gambar beramai²...

Satu perkara yang tak dapat kami lupakan pada masa ini adalah ketika sessi mengambil gambar beramai². Aku terlupa nak tutup setting kamera daripada video. So, lepas habis setup kamera atas tripod, Man pun dengan konfiden menekan kamera tu dan kemudian berlari mengambil tempat. Masing² pulak duduk frozen depan kamera sambil menunggu flash bercahaya. Tapi bila tengok tiada flash, masing² ingat gambar dah diambil, tapi bila aku bangun dan melihat kembali kamera itu, barulah perasan, kamera dalam setting video. Bila diplaybackkan balik, di tivi, masing² pecah perut tengok diri memasing tengah ready nak ambik gambar... Hehehehe... Nanti aku hapload video tu kat dalam Youtube!

So, lepas habis kiteorang preview semua gambar dan video yang diambil, masing² pun dah berkira² nak balik. Jadik, lepas jam 1.00 pagi, bermulalah kami mengambil langkah masing² untuk pulang. Kecuali Lan, Shahrul, Ana dengan Ijat yang tinggal bermalam di rumah Man dan Yan dan akan pulang keesokan harinya.

Incik Admin ngan buzday boy!

Masa untuk pulang!


Sekian, Ijann melaporkan!

p/s: Pas nih, buat BBQ untuk Yan plak!
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog