24 Februari, 2008

RAN Online...

| No comment


Aku install game MMORPG (messively multiplayer online role playing game) ni semalam dan try main untuk suka². Game ni diberikan oleh office-mate aku Redha. Dah lama dah dia bagi, cuma baru semalam aku dapat nak test.

Selepas intall dalam PC yang memakan masa hampir sejam (cd installation dan internet update), so aku pun try la. Best gak main game ni. Waktu aku bermain tu, aku belum lagi masuk ke dalam game yang sebenar. Masih lagi di dalam ruang legar server yang sedang melatih pemain² baru macam aku. Apa yang bestnya game ni adalah ianya adalah MMORPG "free to play for life". Tak payah bayar apa² pun untuk main. Tak macam Ragnarok Online yang satu ketika dulu adalah game MMORPG terkenal. Selepas ianya dikenakan pembayaran untuk bermain, popularitinya jatuh menjunam...

Sekarang, level aku dah naik level 5 hanya ketika bermain di ruang legar saja. Waktu di sini, PK (player killing) dibenarkan. Tapi bukanlah PK yang sebenar. Admin telah menyediakan beratus² NPC (non playable character) yang boleh membalas balik serangan kita jika kita menyerang. So, dekat sinilah kita boleh kumpul mata dan experience untuk menaikkan point. Dapat jugak item² yang jatuh selepas kita slay NPC tu. Kengkadang dapat duit, kengkadang dapat makanan...

So, interactivity nya pun bagus jugak. Walaupun connection ke internet rendah, character kita still lagi mampu mengikut arahan dengan cepat. Tak macam Second Life yang interactivity nya mengikut kepantasan sambungan kita ke internet. Laju connection, lajulah character mengikut arahan.

So... Aku nak explore lagik dunia RAN ni dan naikkan mata. Sesapa yang nak join duni RAN ni, boleh la berkunjung ke alamat di bawah:

RAN.myrosso.com

Slamat bermain. Kalau ada rezeki, jumpa la kita kat dunia alternatif tu ye!
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog