06 Februari, 2008

Just my thought!

| No comment
Sepanjang perjalanan balik ke rumah tadi, banyak perkara yang terjadi depan mata aku. Walaupun dengan kaki yang amat sakit, but my eyes could not stop looking at all the things right in-front of my eyes...

Dengan tetiba, aku rasa perasaan tak selamat berada di tanah air sendiri. Ke mana saja aku pergi, kanan kiri, depan belakang, atas dan bawah... semuanya penuh dengan pendatang asing yang bersenang lenang di tempat orang dan melakukan seperti di tanah air sendiri. Mat² Indon, Filipina, Mynmar, Bangla, Afrika, Pakistan dan pelbagai tempat ceruk lagilah yang datang nak kesenangan kat Malaysia ni. Boleh tolak lah pelancong² yang datang sebab derang datang secara sah dan menolong in a sense of economy of the country... But all these so-called pendatang yang nak bekerja di sini...

Semasa nak naik ke platform di stesen LRT di KL Sentral, aku ternampaklah a bunch of Bangladesh people yang mengangkut beg² pakaian derang yang besar di atas kepala sambil keluar dari KTM komuter. Terlampau ramai sehinggakan pintu depan KTM komuter tu dah sebijik macam stesen keretapi di India. Semuanya tergocoh² nak keluar sambil diperhatikan oleh pegawai² KTM yang seolah² tak dapat mengawal suasana. Man! This gives me the creep! Seolah² aku berjalan di negara orang... Bahkan aku berada di negara sendiri. Tertanya jugak dalam hati, are we that desperate that we have to hire that many foreign worker here in Malaysia?

Senario di KLCC lebih kurang sama dengan di KL Sentral. Masa tunggu bas nak pulang, berlonggok² pendatang Indon, Bangla, Filipina dan Myanmar. Kengkadang, terasa nak gelak pun ada dengan kepelbagaian fesyen yang ditunjukkan oleh pendatang² ni. Yang paling menggelikan hati adalah pendatang² Indon dan Bangladesh...

Pendatang² Indon yang rata² datang dari kepulauan Jawa ni terutamanya yang lelaki, seolah² telah ketinggalan fesyen terkini. Dengan rambut berketak panjang macam rambut pontianak, t-shirt dengan gambar² hantu dan tengkorak, seluar ketat macam salut buah cempedak, muka yang konon macho tu... Kunun nak tiru kumpulan rock kapak zaman 80an dulu... Hehehehe... Ada lagi ke orang Malaysia yang pakai macam tu? Kalau nak berpakaian pun, kena la ikut peredaran masa. That what makes people knows which one is pendatang and which is not. Geli hati tengok derang!

Yang Bangladesh plak, pun sama. Pakaian ala² pekerja pejabat, tapi bila time tengok bahagian bawah... Alamak! Pakai selipar pulak. Ada yang pakai selipar jamban, ada yang pakai selipar macam nak gi pasar... Seluar pulak macam hari banjir. Senteng aje...

But I can solute to Myanmar and Filipina. Derang punya fesyen, walaupun tak up-to-date, but they can blend in into the local people. Walaupun sesetengahnya ada la jugak yang macam Indon and Bangla, but ramainya berpakaian lebih kurang orang Malaysia dan ada jugak yang over-dressed sampai nampak macam model plak. At least la, they have sense of fashion...

But, that is not the point. Aku rasa insecure bila berjalan² di KL sekarang. Terlampau ramai sangat pendatang yang kita tak tahu datang secara sah atau tak. Kedatangan derang ni, dah menenggelamkan rakyat Malaysia dengan scene yang derang bawak dari tempat derang. Malu jugak la bila pelancong² yang datang nak mengamati pemandangan KL ni dengan kehadiran derang. Umpama kudis pada kulit yang berpeluh!!!...

Tak tau la sampai bila scene cam ni akan last. I want to feel safe in my own country! Just my thought!
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog