12 Februari, 2008

Berbalas pantun...

| No comment
Pantun evergreen yang slalu membelit usus perut aku! Berbalas pantun (Ulu Bertam) dari album Din Beramboi majalah Ujang/Apo yang terkenal dulu tu. Bukan Din Beramboi yang poyo sekarang ni! Tak koser aku!


Jual:
"Rama² terbang melayang
terbang melayang di waktu senja
kenapa orang bunuh orang
sungguh jahat orang itu..."

Balas:
"Gunung daik bercabang tiga
hancur badan dikandung tanah
budi baik dikenang jua
dua tiga kucing berlari..."

Jual:
"Anak kambing jalan seorang diri
membeli baju di rumah Norkumala
kalau tuan membeli padi
kenapa ingin menampal tayar?"

Balas:
"Dua tiga kucing berlari
mana nak sama si kucing belang
ku pinang² tak dapat²
Cik Tat yang kuingin *%#*@% apa benda nak cakap tak reti!"

Jual:
"Anak tenggiri di tengah kolam
anak kolam di tengah tenggiri
kalau ingin membeli ikan tenggiri
janganlah membeli di dalam kolam"

Balas:
"Dua tiga monyet terbang
mana nak sama tupai terbang
kalau kita orang yang baik
tentu kita banyak uang"

Jual:
"Dua tiga kedidi berlari
Gunung daik bercabang tiga
Hancur badan dikandung tanah
Budi yang baik ditanak sudah"

Balas:
"Kalau tuan membeli helikopter
membeli helikopter di gunung daik
persatuan negara memajukan negara
ke mana kita membeli bendera"

Jual:
"Menjual helikopter di tengah bandar
bandar indah maju membangun
negara Malaysia negara yang maju
Perodua Kancil engkau dah beli?"

Balas:
"Dari mana mahu ke mana
dari Johor mahu ke Kedah
kalau tuan pergi ke Kedah
jangan lupa beli laksa Kedah"

Jual:
"Anak kedidi memakan padi
padi dimakan di tengah hari
kenapa budaya lepak menjadi²
tolong jawab Cik Tat di sana..."

Balas:
"Burung serindit di atas pokok
burung merbuk di bawah pokok
itu pokok ada burung serindit
burung gagak hidup dalam pokok
kalau tuan panjat pokok
budaya lepak bawah pokok"

Jual:
"Sana burung di sini pun burung
atas burung bawah burung
tepi burung kanan pun burung
depan dan belakang di mananya burung?"

Balas:
"Anak sotong dalam laut
anak laut dalam sotong
itu sotong berenang dalam laut
tidak boleh jumpa dalam taman burung"

Hahahaha... (^o^) Giler ah! Jahanam budaya berpantun kiter. Tapi, kelako! Hahai!!!
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog