20 Januari, 2008

Cloverfields

| No comment


Man! This is the BEST monster/disaster movie ever. Rather than the usual film, this film is differ from the rest.

Why is it differ? Sebab cara persembahan movie ni berlainan daripada movie² yang biasa kita tengok. Tak ada scene² yang cantik dengan pergerakan kamera yang tersusun, tak ada susulan pelbagai sudut pandangan kamera... Dan tak ada jugak scene² yang boleh dikatakan mempunyai susunan editing yang sempurna seperti end-product.

Keseluruhan filem ni dibuat melalui perspektif orang yang mengambil gambar dari sebuah camcoder biasa. Dari awal filem sehinggalah habis. Tak ada penggunaan stedicam, sebab semua scene bergoyang² sehinggakan orang yang melihat scene tu mengalami pening² yang dramatis (Ijat!!!) Hampir 70% filem ni adalah gambar goyang orang yang sedang berlari sambik memegang kamera.

Bagi aku la, ini adalah pembaharuan dalam filem. No wonder la JJ Abrams' terlalu resia dengan filem dia yang terbaru ni. Lain dari yang lain... Dari lima bintang, aku bagik full! Sanggup aku tengokk filem ni 2 kali dalam hari yang sama. Siap ajak Ijat lagi tengok ngan aku!

Tapi AMARAN. Sesiapa yang nak tengok filem ni, hendaklah pergi dengan perut yang kosong, sebab takut korang muntah masa tgk movie ni! Haha!!!
Tags :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog